torsdag 12 januari 2012

Med inriktning mot spets

Only in Swedish today  continuation of the section on Ålandsull

Mitt spinnprov på den turkiska minisländan har utvecklats en bit till.
Garnet jag spann för mitt prov gjordes ju från otvättad ull. Tvärs emot min fasta övertygelse att aldrig förorena mina spinnredskap var det just det jag gjorde. Nu behövde jag inte ägna så hemskt mycket tid åt rengöring eftersom det bara var min slända som blev lite fet av lanolin. Mitt spinnprov spann jag från tott d v s från locken som tesats lite i sidledd för att ullen skulle flyta lätt.
Ullockar


Tesad ull

En princip till bröt jag emot -att spinna från lockens klippända. Den här gången beslöt jag att spinna från lockens toppända.
Varför då? Jo - när jag undersökte ullen fann jag att trots att den  hade både bottenull och täckhår var dessa av så likvärdig grovlek att det inte var nödvändigt att spinna från klippändan för att få med bottenullen.
Dubbel fäll - bottenull och täckhår - kan man konstatera genom att fatta tag om ullens spets och klippända och försiktigt separera ullen. Täckhåren visar sig  längre än bottenullen  även om skillnaden kan vara marginell och ullhårens grovlek är i det här fallet omöjliga att särskilja utan att använda ett mikroskop med stark
förstoring.

När garnprovet tvättats var det vitt.
Nedan kan ullprovet ses dels otvättat, dels tvättat.

Otvättat garn av Ålandsfår
Tvättat garn av Ålandsfår
 
 Garnets grovlek  motsvarade Nm 14:2 = 700 m per 100 g.


Nästa steg var att sticka ett prov av garnet. Maskor lades upp för att ge ett prov 10 x10 cm  men ändrades snabbt till att bli 5 x 5 cm. Stickgrovlek 2 mm. Antal maskor per 5 cm räknades till 17 vilket gör 34 m på 10 cm. Provet blev ganska löst så jag kunde använt  finare stickor
Stickprov1
Steg två : att sticka ett prov i spetsstickning.
Som prov valde jag att sticka prov på en kant till en schal som jag tidigare stickat flera av men då i ett dubbelt så grovt garn.
Stickprov kant till schal
För ordningens skull skall man dokumentera provet för framtiden så naturligtvis skall allt finnas på ett och samma ark. Mitt ark skall kompletteras med text och prov på garn - enkeltrådigt och tvinnat - men det kommer.

5 kommentarer:

Marika sa...

O, fint!

"sticka prov på en kant till en schal som jag tidigare stickat flera av"
Det var väl årets "understatement".

emma sa...

Ja, det blev några stycken.

Hillevi3 sa...

Vackert och intressant! Jag har fortfarande prestationsångest inför ålandsullen.

emma sa...

Fortsätter min upptäcktsresa. Har just tvättat en svart/grå lammfäll. Jag är fascinerad av ullen kan bli ett trevligt garn.

fale artut sa...

Fascinerad blir man av ull! Tack för att Du visar!